14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

МВР за изборите…

Дирекция „Български документи за самоличност“ – МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден.

В седмицата преди произвеждането на изборите и на националния референдум е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

- В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

- При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 октомври 2015 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 20 октомври 2015 г. до 24 октомври 2015 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 25 октомври 2015 г. от 08.00 ч. до 18.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден и за произвеждания национален референдум, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. От дирекцията уточняват, че документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове ще се издават нови удостоверения от 27.10.2015 г. по аналогичния по-горе начин и време.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден /25 октомври 2015 г./. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове – само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 01 ноември  2015 г.

Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове.

В МВР работи открита денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес

тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: [email protected]

Утвърден е План за дейността на структурите във вътрешното ведомство с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на местните избори

В МВР e създадена организация за подготовката и произвеждането на избори за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25 октомври 2015 г. Утвърден е План за дейността на структурите във вътрешното ведомство с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на избори за общински съветници и за кметове. Съвместно с Прокуратурата на Република България и Държавна агенция „Национална сигурност“ е създадено Национално междуведомствено звено под ръководството на Борислав Сарафов – заместник на главен прокурор при ВКП. В състава му са включени главният секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, представители на ГД „Национална полиция“, ДАНС и прокурори от ВКП. Сформирани са информационни групи в главните и областните дирекции за осъществяване на ефективен информационен обмен в процеса на изборите.

Със заповед на министър Румяна Бъчварова, стартира работата на откритата денонощна линия в МВР. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: [email protected] гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Откриването на линията е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори .

Служители на столичната и областните дирекции на МВР извършат проверки на сградния фонд и прилежащата територия на определените фирми за отпечатване на бюлетините. В комисиите участват и служители на териториалната структура на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Изготвя се точен разчет на необходимия брой служители за охрана на секционните избирателни комисии /СИК/ и подвижните СИК за обезпечаване сигурността на изборния процес. Организирано е съпровождането на отпечатаните бюлетини за провеждане на референдума в чужбина от печатницата до Министерството на външните работи.

Пожарна безопасност:

За осигуряване на пожарната безопасност на местата, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, до този момент служителите са проверили общо 2 725 обекта, в т.ч. и избирателни секции. В 544 от сградите са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, за които са разписани и връчени писмени разпореждания. Съставени са 5 акта за установени нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук