12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

МВР за „отсечката на смъртта“: Прикляквайте и се разтръсквайте

Най-рискова се оказва пътната отсечка Бургас – Слънчев бряг в областта, обяви говорителят на ОД на МВР – Бургас Цветелина Рандева. По думите й, само през вчерашния ден в пътния участък са регистрирани общо шест пътни инцидента, като при един от тях загинаха двама души.

„При положение, че там няма четири ленти, както е предвидено по проект, няма как да се осъществи по друг начин придвижването освен в много дълги колони, което води до това, голям процент от водачите да нарушават пътната маркировка и Закона за движение по пътищата, предприемат изпреварвания на къси разстояния с голяма скорост, несъумяват да се приберат и се стига до челни сблъсъци като вчерашния в отсечката Ахелой – Каблешково”, обясни Рандева.

Тя посочи, че през летните месеци се увеличават катастрофите на територията на област Бургас, като най-честите причини са нетолерантност и изнервеност от страна на водачите, както и високите температури на въздуха. „Поради това се предприемат доста рискови маневри, свързани с изпреварване на колони, нарушава се пътната маркировка, изцяло не се спазват изискванията на Закона за движение по пътищата, което довежда до едни тежки катастрофи”, уточни Рандева.

По думите й, когато шофьорите усетят първите признаци на умора, веднага трябва да се отбият на подходящо място. „Ако може да се наплиска с вода или да използва освежителна напитка. Чудесно би било да се направят няколко физически натоварвания като прикляквания, разтръскване и освобождаване на мускулатурата, която вследствие на дългия път е възможно да се е сковала. Това ще доведе до освобождаване на излишното напрежение и ще освежи водача, така че да не се получават впоследствие катастрофи поради заспиване зад волана”, обясни Рандева.

Тя посочи, че това е характерно за шофьорите от Западна България, които решават да спестят от пътя в светлата част на денонощието и тръгват в много ранни часове, за да могат да оползотворят максимално времето си за плажуване. „При положение, че са тръгнали в 02:00 ч. или 03:00 ч. сутринта, на наша територия е логично те да бъдат уморени и в един момент, предвид тяхната умора, да се стигне до пътен инцидент”, допълни тя.

ИА „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук