11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Меглена Кунева с писмо до Борисов за честността на изборите

След като ПП „ Движение България на гражданите” извади неоспорими факти за присъствието на „мъртви души” в списъците , започна и кампания за тяхното изчистване.

Вчера – 21.01.2013 г. г-жа Кунева, от името на ПП „ Движение България на гражданите” изпрати писмо до г-н Борисов с искане за честни избори.  Вътре са изброени, както основните заплахи, така и 13 предложения за промяна на ИЗБОРНИЯ КОДЕКС.

Освен изчистването на списъците, се иска и забрана за регистрация на партии или коалиции, които ползват личните имена на граждани,без тяхното изричното съгласие на гражданите.

Последното е продиктувано, както от успеха на такава стратегия, за манипулация на последните местни избори в Плевен, така и от информацията, че се планира регистрация на партия или коалиция съдържаща инициалите, част от името или цялото име на г-жа Меглена Кунева.

Напомняме, че подобно писмо беше изпратено и до г-н Плевналиев през март 2012г., на което и до сега няма отговор.

 ПП „ Движение България на гражданите” заявява, че ще се бори за честни избори преди и по-време на самите избори, както и след влизането и в парламентарната власт.

 

Пълният текст на писмото:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Oбръщаме се към Вас във връзка с вменената Ви от закона отговорност по организацията на изборния процес.

Предложенията и действията на властта през последните години дават основание да очакваме провеждането на най-нечестните избори в новата ни история.

Вместо да гарантира, че машинациите на изборите през 2011 г. няма да се повторят, мнозинството на ГЕРБ предлага законодателни промени, които подготвят пълното фалшифициране на предстоящия вот. В случай, че Вие и Вашата партия наложите подобни промени, ще вкарате България в остра политическа криза. Това ще застраши функционирането на демокрацията в страната и ще създаде опасност за тежка дестабилизация. Лично от Вас зависи тези опасения да не станат факт.

Излагаме пред Вас основните заплахи и необходимите мерки за създаване на нормални условия за провеждане на предстоящите парламентарни избори.

1. С отказа на ГЕРБ да въведе „активна” регистрация на избирателите, се отваря възможността за злоупотреби с т. нар. „мъртви души”. Несъответствието между последното преброяване на населението и избирателните списъци възлиза на над 950 хил. души. Практиката на избори е в края на изборния ден да се „гласува” от името на гореспоменатите „мъртви души”.

2. Създава се възможност за регистрация на коалиции-фантоми, които да имитират името на реален участник в изборите, включително и личните имена на лидерите на конкурентни партии. Тази практика беше осъществена на последните местни избори в Плевен и доведе до нечестна победа на ГЕРБ в града. Информацията, която достига до нас е, че се готви създаването на коалиции, които да съдържат в наименованието си името на лидера на Движение България на гражданите.

3. Осуетява се възможността за обществен контрол върху изборния процес, като примери за това са:

– представителите на политическите партии и застъпниците се закрепостяват към точно определена секция;

– окончателните данни, които ЦИК отчита, ще са на база на протоколите от РИК, а не от СИК;

– улесняват се фалшификациите в късните часове на изборния ден чрез удължаването му с един час;

– ограничава се достъпът на застъпници до копията от секционните протоколи.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОПРАВКИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

1. Одиторски контрол върху цялостния процес на преброяване, включително на софтуера за преброяване на гласовете, както и върху печатницата, отпечатваща бюлетините.

2. Осигуряване на възможност за двама застъпници в секция плюс 30% мобилен резерв.

3. Да няма удължаване на изборния ден от ЦИК.

4. Преброяване и отразяване на неизползваните бюлетини в протоколите на СИК.

5. Изготвяне на публични протоколи от заседанията на ЦИК и излъчване на заседанията в интернет.

6. Поставяне на бюлетините в непрозрачни пликове.

7. Допускане на различни видове знаци (освен Х) за отбелязване на вота на избирателя.

8. Допускане на присъствие на застъпници, наблюдатели и журналисти в РИК по време на целия изборен процес.

9. Извлеченията от изборните резултати на СИК да се дават на всички участвали в изборите партии, като бъдат подписани от всички членове на СИК. Ако е ксерокопие, да бъде заверено с „Вярно с оригинала” и поставен мокър печат.

10. Забрана за разпластяване на бюлетините.

11. Всички решенията на ЦИК да подлежат на обжалване.

12. Полагането на подпис върху протокол или решение на СИК, РИК или ЦИК от членовете му е окончателно и не подлежи на оттегляне.

13. Да не се допуска без изричното съгласие на гражданите ползването на личните им имена с цел регистрация на партии или коалиции, които да участват в изборите.

Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук