21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Международната нощ на прилепите в Бургас и още 14 града

Прилепите са удивителни и непознати. Те са красиви и симпатични. Те са полезни и застрашени. Ако и вие, като нас, сте запленени от тайнствения им свят, може да се присъедините към кампанията за отбелязване на 19-та Международна нощ на прилепите.

Заповядайте тази вечер от 18.00 часа в Морско казино, зала Георги Баев, за да научите повече за прилепите и да се забавлявате! В Бургас Нощта се организира от Зелени Балкани, Българска фондация „Биоразнообразие“ и Спелео клуб СНЦ „Непиаст – Бургас“.

Реализирането на Нощта на прилепите е подкрепено от Мтел Екогрантс и Зелени Балкани. Всички партньори допринасят със средства, материали и МНОГО доброволен труд! Заедно можем повече, защото целта ни е благородна – опазването на едни от най-застрашените и уязвими видове – прилепите!

Прилепите – митове, легенди, заблуди и ИСТИНИ

Странният вид и потайният начин на живот на прилепите, както и това, че се ориентират в тъмното винаги е привличало вниманието на хората. В някои култури прилепите са били обожествявани, докато в християнската култура например, демоните са били изобразявани с прилепски крила (за разлика от ангелите, които са рисувани с крила на птица). Това вероятно е продиктувано от инстинктивния страх от неизвестното, от нощта, от странния вид и потаен живот на прилепите.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина. Противно на общоприетото мнение те не са гризачи, въпреки, че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията (и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете) и пр.

Прилепите – полезни

Всъщност „черния имидж на прилепите“ е напълно незаслужен. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им.

Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване.Поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята, вследствие на човешката дейност.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук