16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Международната среща, посветена на разработването на нов уникален софтуерен продукт, ще се проведе в Бургас

Делегации  на страните членки на  световната Организация за икономическо сътрудничество и развитие /OECD/ заседават в Бургас днес и утре. Международната среща  е посветена  на  разработването  на  нов уникален  софтуерен  продукт – версия 3 на (Q)SAR Toolbox.  Домакин на форума е Лаборатория  за математична химия към Университет “Професор д-р “Асен Златаров”, която от края на 80-те години на миналия век  има водеща световна роля при разработването на подобни технологи. Чрез софтуерната програма (Q)SAR Toolbox  се прогнозират опасни свойства като токсичност, канцерогенност, предизвикване на алергии и др. на химическите съединения, в това число индустриално произведени предмети и стоки за най-широко битово потребление.  ЛМХ Бургас  е основен  изпълнител на този проект.

            В работата на форума  участват представители на правителствата на САЩ,  Канада, Япония, Франция, Великобритания, Германия, Италия, Дания,  Швеция  и др. В Бургас са и представители на най-големите международни химически компании, сред които  Procter & Gamble, BASF, L’OREAL  е др.      

Създаденият основно в ЛМХ – Бургас софтуерен  продукт (Q)SAR Toolbox,  се разработва с финансовата подкрепа на ЕС. Той заменя  опитите с животни в рисковата оценка на химическите съединения, като по този начин спестява огромни разходи за изпитания на производителите, както и спасява живота на милиони опитни животни.

На 19 април в 14:00 часа в сградата на община Бургас, кметът  Димитър Николов, ръководителят на ЛМХ, професор Ованес Мекенян и чужденстранни гости, ще дадат  пресконференция, посветена   работата на международния форум.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук