11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Международният турнир по петанка се състоя в Несебър

Гюлетата летяха в двете посоки от петанкуващите с железни топки.Това се случи през уикенда в Несебър по време на международния турнир по петанк. Със съдействето и подкрепата на Община Несебър турнирът се организира за трети пореден път от Дамски спортен клуб и приятели-София,чийто президент е Даниела Дикова.Спортната проява е част от спортния календар на Българската федерация по петанк и е на път да се превърне в традиция за Несебър.Участниците в него бяха от страната и чужбина,като състезанието се проведе в пет кръга по швейцарската система Buholc,в която спортната надпревара е от дублети,триплети и избивачи.                           Петанката,освен спорт,е и своеобразна атракция,която участниците изпълняват с грациозни и премерени движения,които напомнят средновековен танц.

     Спортът петанк у нас започва активно да се практикува след 2000 година,но петанката е много древна игра.Първите сведения за нея идват от VIII-IX век във Франция, макар подобна игра да е била позната още в древния Египет. Петанката е национален спорт и религия във Франция, където е на трето място по популярност след футбола и баскетбола. Според статистиката във Франция има над 400 000 лицензирани професионални играчи.                                                            Играта е най-популярната сред многото състезания с метални топки, разпространени в Западна и Южна Европа. Освен във Франция петанка активно се играе още в Италия, Испания, Португалия, Северна Европа, Великобритания, Централна Европа, всички бивши френски колонии в Африка, в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада, Тайланд, Аржентина.

Интересна случка от развитието на играта има и по време на 100-годишната война. Тогава отряд англичани обграждат няколко французи в един манастир.В резултат на дългата обсада и налегналата ги скука французите поиграли петанка с истински бойни гюлета. В резултат на което се получила класиката „Играчка-плачка“ и няколко от франсетата си тръгнали по-рано от този свят,дори и без намесата на англичаните,които по това време били заети със следобедния чай.                                                                                                             

Извън шегите голямата магия на петанката се състои в това, че може да се играе от всички хора, по всяко време и навсякъде.Тя е евтин, достъпен и доста демократичен спорт.Може да се практикува  на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка от пясък или сгур. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 г, а диаметърът им е около 70 мм.Надпревара е индивидуална,по двойки или тройки,като класически се играе по тройки.
Сама по себе си играта е и чудесно средство е за отмора от интензивното напрегнато ежедневие,за лекуване на стреса,неформален повод е за среща с тайфата и дори за делови разговори на по чашка вино или бира с топка в ръка сред природата.

В България петанка се играе организирано от 2000 година, когато се създава и Българската федерация по петанг. Тя обединява десетина клуба като водещи са: Университетския клуб по петанка и Дамски клуб по петанка – София, между които е и основното съперничество по всички турнири.

По време на състезанията не липсват и куриозни моменти.При аматьорската петанка съществува правило, че ако единият отбор загуби 0:13, играчите на другия си свалят панталоните.Правилото се казва „Фани“, тъй като е въведено от една френска любителка на играта на име Фани.В последния ден на несебърския турнир в края един от сблъсъците се стигна до аналогичен резултат,но тъй като състезанието бе за професионалисти, до сваляне на панталони не се стигна.

                                                                                      Максим МОМЧИЛОВ

.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук