10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Международният фолклорен фестивал в Бургас на седем сцени

  „Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!“ – под това мото ще премине следващата седмица /24-28 август/ в Бургас, когато за 37-ми път в града ни традиционно ще се проведе Международният фолклорен фестивал, организиран от Община Бургас. Тази година гостите и жителите на града ще се срещнат с традициите и фолклорното богатство на 11 държави от цял свят. Това са: Израел, Индия, Италия, Латвия, Полша, Словакия, Русия, Сърбия, Македония, Хърватска и, разбира се, България. Това беше обявено днес, 19.08. по време на пресконференция с участието на Йорданка Ананиева, зам.-кмет „Култура и образование“ и творческите двигатели на фестивала – Пламен Каров /режисьор/ и Георги Райков /сценарист/.37-мият Международен фолклорен фестивал ще се проведе на седем открити сцени в града – традиционните сцени на Летния театър и  „Охлюва“, както и специално построени за фолклорните прояви естради пред Летния театър, пред сградата на Общината и в кварталите „Меден Рудник“, „Славейков“ и „Изгрев“.

Концерти в Летния театър ще има през петте фестивални вечери. Те са  с начало 20 ч., всяка с различна тематика. Първата е посветена на българските традиции и фолклор и ще представи едни от най-добрите фолклорни гласове на България – Янка Рупкина, Калинка Згурова, Лазар Налбантов, както и много други български изпълнители. Втората вечер е посветена на побратимените на Бургас градове – състави от Риека /Хърватска/ и Краснодар /Русия/ ще пристигнат в Бургас по специална покана на кмета Димитър Николов. През третата и четвъртата вечер ще се срещнем с многообразието на фолклора на всички останали държави-участници. Фестивалът ще завърши с галаконцерт под мотото „Фолклорът – пътят ни към бъдното“. За водещ на концертите организаторите са поканили големия бургаски актьор Пламен Манасиев. 

„Първата фестивална вечер ще поднесе специален подарък на гостите на фестивала“, сподели Пламен Каров. „За първи път на сцената на Летния театър химнът на фестивала „Прехвръкна птичка“ ще прозвучи в изпълнение на група за автентичен фолклор от с. Еркеч – изворът, откъдето Филип Кутев черпи вдъхновение за създаване на песента“.

Концертите на останалите шест открити сцени в града са на 25, 26 и 27 август от 19 ч. През първия и последния ден на фестивала по улиците на Бургас ще преминат станалите традиционни за фестивала дефилета на всички участници във фестивала – над 300 човека. Те ще тръгнат в 18 ч. от площад „Тройката“ и ще преминат по ул. „Александровска“ и „Богориди“ през Морската градина до Летния театър.

Концертната програма на фестивала ще бъде съпътствана и от демонстрация на традиционни български занаяти. Всеки ден от 17 ч. пред Летния театър и от 10 до 13 ч. в Етнографския музей гостите и жителите на Бургас ще могат да наблюдават плетене на рибарски мрежи, връзване на моряшки възли, работа с грънчарско колело, тъкане, изработване на кожени изделия и кукерски маски, медникарство и др.

За 11-ти път тази година в рамките на фестивала ще бъде връчена националната награда „Нестинарка“ – за изпълнение и популяризиране на български песенен фолклор. Носителят й ще бъде обявен през първата вечер на фестивала, в Летния театър.  

Организаторите на фестивала обещаха един истински празник за града през следващата седмица и използваха възможността да поканят всички жители и гости на града да го посетят, за да се докоснат до извора на фолклора.

Международният фолклорен фестивал в Бургас води началото си от 1965 г. Започнал като Балканиада на народните песни и танци, за кратко време той се разраства, а неговият престиж се издига и затвърждава през годините. Фестивалът няма конкурсен характер. Неговата цел е да запознае хората с различните фолклорни традиции от цял свят и по този начин да допринесе и за тяхното съхраняване и обогатяване. mff1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук