13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Между 80 и 100 бежанци влизат в страната ни всеки ден

8 479 души е броят на бежанците, които са на наша територия. 684 от тях са задържани в арестите на Гранична полиция. 4 100 души е капацитетът в местата за настаняване. Там вече има 4 651 души. 3 144 са лицата, които живеят на външни адреси.
Данните бяха оповестени на първото заседание на Работната група, свикана от областния управител на Бургас Павел Маринов във връзка с бежанската криза.

Между 80 и 100 души влизат дневно на територията на страната ни. Между 6 и 7 души получават статут на бежанец. Освен сирийци, които преминават незаконно границата ни с Турция, голям е и броят на афганистанците. Част от сирийците, които търсят закрила са от кюрдски произход.

До този момент няма установени зарази или заболявания сред настанените в базите в Любимец, Равногор, София, Елхово и Баня. Във Военна рампа са установени два случая на стомашно-чревни заболявания при деца до 3 години.
Вече са налице и първите конфликти в лагерите, някои от които възникват между самите обитатели, които са с различен произход.

Бежанци са забелязани в Айтос и Малко Търново. Те са получили статут и са напуснали лагерите, където са настанени. Хората са намерени и върнати обратно в тези места. Все още не са открити тези, които са били засечени в района на село Кости в неделя вечерта.

28 са задържани край Шабла при опит за стигнат до румънската граница по вода. Целта на Работната група, сформирана със заповед на областния управител, е да взе мерки за подпомагане на бежанци, които евентуално ще се установят на територията на областта.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук