14.3 C
Бургас
сряда, май 22, 2024

Мениджърът на „Звездичка“ по стъпките на Специалния

В световен мащаб са неколцина футболните авторитети, прекратили рано кариерата си и също толкова рано да влязат ударно в треньорската професия. Възможно ли е още на 29 години да стигнеш до ниво „UEFA „B“ лиценз“, да те изпитват професори и да придобиеш кетап за старши треньор на професионален клуб в собствената ти държава?! На Стария континент примера е Жозе Мауриньо- Специалния. На четвърт век окачва бутонките на пирона, а три години по- късно вече има диплома за треньор. Петър Алексиев "Звездичка"С днешна дата държи рекорда за спечелени четири шампионата- за четири години, с два различни отбора- „Челси“ и „Порто“. В същия период: 2002- 2006 г, португалеца извоюва ШЛ и Купа на УЕФА. У нас той е кумир на главния треньор на ДФК „Звездичка“ /Бс/ Петър Алексиев.Любопитна подробност е, че до 29- 30 годишна възраст, професионалната им биография се припокрива.

Наскоро професор Лъчезар Димитров от НСА лично подписва „Б“ лиценза на Алексиев след положен изпит- теория и практика в София и Бургас. В морския град проф. Димитров е останал приятно изненадан от уменията на децата от „Звездичка“ в най- ранна футболна възраст и ревнивото придържане на треньорите към европейските методики за тренировки. Тъй като „звездичките“ все още нямат старша възраст, от НСА са пожелали да изпитат Алексиев в тренировки с 17- 18 годишни юноши.

звездичкаРодният клуб на младия треньор- „Нефтохимик“ е откликнал веднага.

„Сравнението с големия Мауриньо е доста пресилено. Естествено, че мечтите са едни, а реалностите- други. Той не знам да се е занимавал с деца и да е бил ръководител на детски футболен клуб като моя милост- напр., но той е титан, защото постига големите постижения  направо в мъжките гарнитури“,  пояснява бургаският треньор и в същото време разкрива за най- новия проект- самостоятелна дамска формация на бургаския тим. Тренировките ще са два пъти седмично на комплекса „Звездичка Арена“, интерес има и записванията се извършват на място или по телефона.

Тази събота от ранна утрин,  „звездичките“ ще са домакини на тристранен турнир- за родените от 2003- та до 2005- та година. Другите два състава са „Локомотив“ /Пд/ и „Спартак“/ Вн/. Заряда и адреналина в тези възрасти е на свръх ниво- както на зеления килим, така и на трибуните сред най- верните фенове, на футболните дарования.

 

текст и снимки: Кеворк Дадурян

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук