20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Меркел: Край на свободното преминаване!

Германия няма да приема бежанци от струпаните на границата между Македония и Гърция. Те трябва да бъдат устроени от местните власти, на политиката на свободно преминаване трябва да се сложи край. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с хърватския си колега в Берлин.

В Гърция има достатъчно места за нощуване, бежанците трябва да могат да ги ползват. Страната обаче няма да се справи сама и затова е нужна подкрепата на целия ЕС.

Телевизионните кадри с разпръсквани мигранти в опит да достигнат до Западна Европа през Балканите показват неотложната нужда заплануваната за следващия понеделник среща на върха на ЕС да вземе решение за справяне с мигрантската криза, посочи тя.

Германия иска да прекрати политиката на свободно пристигане на бежанци на нейна територия и да се върне към нормалното действие на шенгенската система. Страната прие бежанците, струпани в Унгария миналата година, но страни като Гърция имат условия да приемат бежанци и трябва да се справят с това, каза още тя. Меркел обаче е наясно, че Гърция има нужда от подкрепата на целия ЕС и това ще е акцент на срещата на върха на страните от ЕС на 7 март.

Междувременно се появи и лъч надежда, че е възможно конфликтът в Сирия да бъде прекратен скоро. В интервю за германсксата телевизия АRD сирийският президент Башар Асад обяви, че е готов да даде амнистия на опозицията, ако бойците й приемат примирието и се разоръжат, предава 24chasa.bg. Асад призна и че Сирия получава подкрепа от Русия, Иран и Ливан и че не взима суверенно решенията си за действие в конфликта. „Те не пазят нашите интереси, а своите”, посочва той пред германския тв журналист.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук