9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

„Месембрия Орфика” събра виртуози на класическата музика в Несебър

Най- новият фестивал в града на ЮНЕСКО- Несебър в две поредни вечери  препълни залата на читалище „Яна Лъскова” в морския град. В „Месембрия Орфика”, който се провежда в три поредни вечери, участват световноизвестни имена, които  зарадваха ценителите на класическата музика.

Фестивалът беше открит от кмета Николай Димитров, който подчерта, че Несебър е град с хилядолетна история, съчетал културите на различни цивилизации и един фестивал на класическата музика най-вече би подхождал на духа на древна Месебмрия.

Вдъхновител  на фестивала и е световноизвестният солист, интерпретатор на музиката на Паганини проф. Марио Хосен. Той живее във Виена и е почетен гражданин на австрийската столица. Своето изкуство представя в множество концерти в над 30 държави.

Първият концерт беше посветен на славянската музика. Публиката слуша  произведения на Михаил Глинка и Дворджак с интерпретатори големи звезди на чешката и руската изпълнителска школа. Вторият концерт беше с  шедьоври на немската класика. Прозвучаха  изпълнения на Густав Малер, Моцарт и Шуман.

Сред имена в престижната листа на участващите във фестивала в Несебър са Волфганг Клос-професор по виола, Итка Хоспрова  солистка- виолистка, Милена Моллова – легендарна българска пианистка, Антон Никулеску – концерт-майстор соло- виолончелист  на Миланската скала и други големи музиканти.

На концертите зрителите могат да видят и оригинални инструменти. Например, световно известния виртуоз Марио Хосен свири на цигулка Гуаданини от 1749 година. Всички оригинални инструменти в оркестъра бяха строго охранявани от общинска полиция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук