15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Местната власт и бизнеса с предложения срещу обезлюдяването в Странджа

Нови форми на кредитиране на предприемачи в селското стопанство, нормативни промени и изграждане на подходяща инфраструктура, която да привлича инвеститори. Тези мерките срещу обезлюдяването на Странджа обединиха представители на местната власт и бизнеса, които обсъждаха темата на кръгла маса под патронажа на губернатора Вълчо Чолаков.

Агрообразованието, инвестициите в растениевъдството и животновъдството в Странджа, както и съществуващата законова уредба, станаха повод на разширени дискусии. От срещата стана ясно, че все още основен проблем на района е свързан с обезлюдяването на населени места, застаряващото население, липса на образователни програми.

„Развитието на Странджа е сред поетите ангажименти от страна на правителството. Възстановяването на стопанските дейности в този регион обаче няма как да започне без изграждането на инфраструктурата. За щастие пътят Бургас- Малко Търново, който е важен и за пътуващите до Турция е факт. Ще продължи да се работи по съпътстващата инфраструктура. Безспорно на Странджа трябва да бъде обърнато специално внимание, като се сложи акцент на демографските проблеми и съживяването на икономиката. Посоката безспорно е в насърчаването на биологичното земеделие, алтернативните форми на туризъм, социални дейности и не на последно място използване потенциала на културното наследство.“ – коментира зам.областният управител Севдалина Турманова.

Присъстващите на форума заявиха ангажираност, че ще продължат да работят в посока решаване на проблеми и постигане на видими резултати, за да може Странджанският край да се възроди и превърне в притегателно място за бизнес в сферите на туризма, земеделието и горското стопанство.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук