13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Местна власт с „24 часа“: Как градовете да станат по-удобни, а домовете по-красиви

Дискусия под надслов „Идеален дом в идеален град“, организирана от вестник  „24 часа“ и община Бургас събра около една маса представители на държавната и местната власт, на бизнеса и образованието.

Като домакин община Бургас постави един от най-важните си проблеми – особено през лятото – необходимостта от обходен път, който да разтоварна трафика в областния град.

снимка:24 часа
снимка:24 часа

„Този обход трябва да е цел на държавата независимо кое правителство е на власт, защото проблемът е национален. Той касае много общини и  важен отрасъл като туризма“, заяви зам.кметът по строителството на Бургас Костадин Марков. във форума участваха още двама заместници на кмета Димитър николов – Йорданка Ананиева и Атанаска Николова.

Преди да включи в дискусията останалите участници, главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев разказа как е възникнала идеята за класацията и как са подбрани 29-те критерия. Началото на надпреварата е поставено през 2007 г.

„Някои от критериите са измерими, като броят на слънчевите дни и на живородените деца, по които Бургас води, други са свързани с това оборудвани ли са болниците за съвременно лечение на инфаркти“, поясни Борислав Зюмбюлев.

снимка:24 часа
снимка:24 часа

Кметът на Несебър Николай Димитров обясни как градчето заслужи табелата на „Бейби бум град“. Той подчерта, че социалната политика е един от приоритетите на общината. Според Димитров държавата трябва по-често да се вслушва в местната власт, а страната да върви към децентрализация.

По време на дискусията по-малките морски общини като Приморско и Царево заявиха желанието си да участват в конкурса „Най-добър град за живеене“, като наблегнаха на това да има критерии, които да им позволяват лоялна конкуренция.

Имаше и предложения за нови критерии в надпреварата за най-добър град – бизнесменът Стефан Петров предложи това да е времето за реакция на една община при бедствие или авария, а Соня Георгиева, представител на кардио болница „Понтика“ – времето, за което пациент със съмнение за инфаркт получава специализирана помощ. Георгиева бе подкрепена и от Адриана Палазова, представител на МБАЛ „Дева Мария“.

Главният редактор на списание „Идеален дом“ Николета Киркова представи най-новата идея на списанието, подкрепена от в-к „24 часа“. Тя е за конкурс „Идеален дом“, който се явява естествено продължение на състезанието „Най-добър град за живеене“.

До май 2015 г. списанието ще представи домове в България, които отговарят на няколко важни критерия, между които енергоспестяване и саниране, прилежащи части към сградата, инфраструктура, достъпност за трудно подвижни хора и детски колички и не на последно място наличие на паркоместа.

„До края на юли ще обявим жури, което ще оценява предложенията. Надяваме се по-нататък да разширим идеята за идеален дом с идеална детска площадка, детска градина, офис, а защо не и цял жилищен комплекс“, сподели Николета Киркова.

Две от градчетата в  Бургаско – Царево и Българово имат свои класации, свързани с добрата визия на дома, стана ясно по време на форума. Всяка година кметовете им връчват награди за най-красив двор.

Табелката „Идеален дом“ ще стои много добре на БСУ, включи се в разговора проф. Галя Христозова, ректор на БСУ. Тя подчерта, че 70 процента от студентите във ВУЗ-а са от региона и по този начин учебното заведение помага за задържането на младите хора тук.

24 chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук