16.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Местният парламент гласува днес банков заем и по-нисък туристически данък

Последното за тази година пето заседание на общинския съвет в Бургас ще се проведе днес.  Една от важните точки, коята е първа в дневния ред, е тегленето на банков кредит за осигуряване на съфинансиране на проекта за интегрирания градски транспорт. Исканият кредит е в размер на 10 120 493 евро. Проектът ще се реализира в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Общата стойност на проекта  е 67 млн. евро. По проект  „Интегриран градски транспорт“ в Бургас ще бъдат закупени 28 дизелови и 39 метанови нискоемисионни автобуси. Ще бъде разработена концепция за въвеждането на интегрирана система за управление на трафика.

Целта на проекта е да подобри системата за градския транспорт в Бургас като той стане по-атрактивен, достъпен, комфортен, безопасен, екологично чист и високоскоростен.

Друга важна точка е приемането на  размера на местните данъци и такси.

Ще се разглежда намаляването на туристическия дънък, както и по-ниски ставки за данък смет. Туристическият данък да бъде осезаемо намален и тризвездните хотели да бъдат отделени от тези с 4 и 5 звезди, предлагат в своя докладна записка общинските съветници от ГЕРБ в Бургас. Предложението е хотелите 4 и 5 звезди в Бургас да плащат туристически данък от 1,00лв., а не както до сега 2,00 лв. Хотели, мотели, вилни селища с категория  3 звезди – 0,80 лв.  Хотели, мотели, вилни селища и с категория 1 и 2 звезди – в Бургас – 0,60 лв., а в съставните селища – 0,50 лв. Семеен хотел, вила, почивна станция в  Бургас – 0,60 лв., а в съставните селища – 0,50 лв. Самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг, туристическа хижа, туристически учебни центрове и туристическа спалня в  Бургас и съставните селища – 0,50 лв.“

 

Да се освободят от такса смет нежилищни имоти, собственост на  физически и юридически лица, в които не се осъществява производствена или търговска дейност, предлагат от групата на общинските съветници от ГЕРБ. Предлага се още да бъда намалена такса смет за офиси от 11  на 10 промила, тъй като един офис генерира много по-малко по количество битови отпадъци, отколкото  един търговски обект , като магазин за хранителни стоки. По-малкото количество отпадъци позволява използването и на по-малки по обем съдове, което също дава отражение на размера на събираната ТБО.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук