11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Миг-21 се превръща в самолет- паметник в чест на несебърските авиатори

Министърът на отбраната издаде заповед, според която на Несебър се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху самолет МиГ-21. След получаването му и след единодушно гласуване в Общинския съвет се стигна до решение самолетът да бъде монтиран на постамент като паметник в чест на  несебърските авиатори.

Идеята за новия паметник в Несебър, по случай 100-годишнината на българската авиаци,я е на  Инициативен комитет с председател  Йордан Паскалев Йорданов.

Изграждането на паметника не е самоцел, тъй като от несебърския регион произлизат плеяда авиатори, които са неделима част от историята на българската авиация.

Именно поради това бяха изготвени необходимите документи с искане за осигуряване на самолет МиГ-21 до министъра на отбраната и отреждане на терен за паметника в непосредствена близост до Военно-почивната станция..

Идеята на Инициативния комитет бе подкрепена от кмета на  Несебър Николай Димитров, който лично инспектира довършителните работи по монтажа на самолета-паметник, чието официално откриване ще бъде в навечерието на празника на Несебър.

текст и снимка: Максим МОМЧИЛОВ

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук