12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

МиГ-29 се разби край база Граф Игнатиево

При учебен полет край Граф Игнатиево изтребител Миг-29 се запали и падна в река след село Голям чардакв посока Неделево, съобщава news.bg.

От министерство на отбраната уточниха, че при излитане за изпълнение на летателна задача на борда е възникал пожар.

По указание на ръководителя на полети, пилотите са насочили самолета в безопасно направление и са катапултирали успешно на 1,5 км. източно от с. Голям Чардак.

Екипажът на изтребителя майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са в добро здравословно състояние, без увреждания. Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента. Районът е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция.

По-късно министърът на отбраната Аню Ангелов заяви пред журналисти на мястото на инцидента със самолет МиГ 29, че състоянието на двамата пилоти, е добро. Веднага след инцидента те са настанени във Военна болница – Пловдив.

Няма опасност за живота им. Майор Дойчинов и капитан Методиев са получили травми в областта на гръбначния стълб, характерни при катапултиране.

По-късно днес те ще бъдат посетени в болницата от министъра на отбраната.

Ангелов изтъкна, че реакцията на двамата пилоти е била много бърза и адекватна, тъй като са успели да насочат самолета извън населените места.

 

Припомняме, авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместна летателна тренировка „Тракийска звезда“ с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в Авиано, Италия в периода 17 април – 11 май 2012 година.
В полетите ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С – 27J и американски изтребители F-16, блок 40.

Директор на съвместните полети е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав. Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни.

Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични и групови маневрени въздушни боеве. В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон „Елена“.

Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.“ е отменен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук