21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Милионите на Арабския свят в битка с визовия режим у нас

Чуждестранни инвеститори обмислят варианти за инвестиции в лека промишленост, която да развиват на територията на областта. Това стана ясно след края на инвестиционния форум, който се проведе в Поморие през последните два дни.

„Има заявен интерес за инвестиране в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Близо 20 фирми от Близкия Изток вече са потърсили директен контакт с бъдещи български партньори от региона”, заяви по време на форума, губернаторът на област Бургас, Павел Маринов.

В края на срещата бяха подписани четири споразумения за сътрудничество . Всички обхващат  широка гама от дейности. Областната управа Бургас е подписала такъв документ с Къркларели. В него е заложено отварянето на Граничен пункт „Малко Търново” за товарни превози и туристически такъв при Резово. Намерения има и за изграждането на железопътна връзка между двата града.

Сключенибяха споразумения  с Българо -арабската бизнес асоциация, Тракийски университет – Стара Загора и Московската асоциация на предприемачите. Споразуменията ще дадат възможности за обсъждане на общи идеи в множество сектори – селското стопанство, туризма, екологията, технологиите.

Чуждестранни инвестиции се очакват и в областта на животновъдството и зеленчукопроизводството. Секторът е изключително привлекателен  за бизнеса от Арабския полуостров. Бъдещата железопътна връзка между Бургас и Къркларели  пък се оказала добра бизнес възможност за бизнеса в Турция. От южната ни съседка отправили поглед към вложения в транспорт, туризъм и консултантски услуги.

Визите за Арабския свят са основна пречка за инвестиции у нас, сподели от своя страна Фарес  Еид , посланик на Ливанската Република в България. Той посочи, че подобно ограничение е имало в Турция. Преди 5 години обаче визовия режим на Турция е облекчен, което довело до ръст в туризма и растеж  за икономиката на страната.

„Арабският свят е богат и той буквално изсипа милиарди в Турция. Това може да се използва и тук. Вече е подписано и споразумение за по-лек режим, но това е проблем не само за нас, но и за страни като Русия и Турция, които също могат да инвестират в България”, смята посланикът.

По време на форума е бил обсъден и положен параф засътрудничество между български и египетски градове от 2006 година. Дружбата обаче дори не пламнала след подписването на споразумението. Областният управител на Бургас обяви, че ще се търси нов подход в Българо-египетските отношения и връзката на Бургас с градове от африканската страна.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук