12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Милион и триста хиляди лева са необходими за неотложни дейности след бедствието в Бургас

Милион и триста хиляди лева са необходими за извършването на неотложни дейности по спешно отстраняване на щетите от бедствието в Община Бургас. Това е констатацията на общинския кризисен щаб, който бе свикан тази вечер от кмета Димитър Николов.

stud2Спешните мерки касаят почистването на наноси, канавки, дерета, паднали дървета, свлечени земни маси, възстановяване на водостоци, на недостъпни пътни участъци, диги, пътни знаци, мантинели, възстановяване на улично осветление, източване на водата от наводнени КПС – та, аварийно укрепване на язовирна стена и др.

Дейностите трябва да бъдат извършени до няколко дни за възстановяване на нормалния ритъм на живот в Извор, Димчево, Твърдица, Маринка, „Черниците“, Сарафово, „Меден рудник“, Върли бряг, Лозово, Ченгене скеле, вилно селище „Росенец“.

Всички констатации и оценка на щетите са придружени със снимков материал. Неотложният доклад ще бъде изпратен още утре до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Бедственото положение остава в сила. Над 30 доброволци потеглят утре сутринта за Ченгене скеле, за да се включат във възстановителните работи. Сред проявилите желание да се включат с труд освен бургазлии, има жители на София и Враца. В четвъртък сутринта в рибарското селище ще бъде изпратена и специализирана техника, която ще започне да изважда 17 – те потънали лодки.

Във всички засегнати населени места работят екипи на общинските фирми.

Извън констатираните неотложни дейности, в момента се извършва и пълен опис и оценка на щетите на засегнати обществени сгради и пътни участъци. До няколко дни ще стане ясна общата сума, необходима за аварийно възстановителни дейности. Сред тях са нарушени покривни конструкции, отнесен асфалт, проектиране и възстановяване на опасни мостове и др.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук