11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

„Минерва“ със спирка в Несебър

В Пристанище Несебър, което се обособява като ключова и желана круизна дестинация на Черно море, с „Минерва“ пристигнаха 268 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия.5-звездният плаващ хотел,  имащ и ледови клас, пристигна от Морска гара-Варна,където бе акостирал от Констанца. „Минерва” започва да се строи през 1987 г. в завод „Океан” – Николаев, тогава в СССР, а днес – в Украйна.

Снимка: ©Максим  Момчилов 

Предназначението му е за нуждите на руския военен флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно тази идея е изоставена. Започналите обществени и политически промени налагат спиране на строителството на кораба до определен етап,като окончателното му дострояване е осъществено в Генуа, в заводите Mariotti, през 1996 г.Получава IMO-номер 9144196. Дълж. му е 133,55 м., шир. – 20 м.,а тонажът -12 892. Многократно му е сменяно името. Днес плава под флага на Бахамските острови.

През годините корабът е извършвал редица круизи в Антарктически води, а преди първия е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. След престоя си в Несебър на 9 май,корабът пое курс къмИстанбул. Настоящият круизен сезон протича по новата Тарифа за пристанищните такси.

Правителството понижи коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0,5 на 0,4.,като с и зменението се цели да се подобрят условията за превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища. Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това от своя страна създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни.

Максим Момчилов

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук