13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Министърът на правосъдието подаде оставка!

Министър Христо Иванов подаде оставката си, след като парламентът прие 6:5 за прокурорската колегия , съобщава 24 часа.

Въпреки отправените сигнали и послание,  че независимостта на съда и прокуратурата не е гарантирана, остава съмнението, че в България  върховенство има прокуратурата,  се запазва. Поради това не мога да изпълнявам повече своите конституционни задължения“, заяви от парламентарната трибуна Иванов и напусна залата.

 

След него залата напусна и Радан Кънев, който заяви, че сам излиза в опозиция. той няма да напусне парламентарната група, а Реформаторският блок ще реши дали да остане в управляващата коалиция. Реформаторите са недоволни, защото парламентът не прие техните предложения за квотното разпределение във ВСС, но прие предложенията на АБВ.

 

Съгласно новите текстове съдийската колегия ще има  14  членове и ще включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

 

Прокурорската колегия ще има единадесет членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

 

По-рано днес народните представители решиха, че главният прокурор ще може да се отчита пред парламента, но депутатите няма да могат да изискват от него да говори по конкретни теми, по които работи прокуратурата. 
В началото депутатите не успяха да съберат достатъчно гласове за предложените промени. Текстът трябва ли народните представители да изискват и приемат доклади на главния обвинител скара управляващите и опозицията и получи едва 160 гласа от изискваните минимални 180.

 

Според Реформаторите работата на прокуратурата подлежи на по-сериозен контрол. От ДПС обясниха, че балансът между властите е тема на работа на Великото народно събрание, а не на обикновеното. Левицата обясни, че целта на предложението на Реформаторите и ГЕРБ не е отчетност на прокуратурата.

 

В крайна сметка след кратка почивка от ДПС преосмислиха мнението си. Te поясниха, че техните пултове не са работили и поискаха прегласуване на въпросния текст. В крайна сметка той беше приет със 191 гласа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук