21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Министър Ангелкова се срещна с туристическия бранш в Поморие и Ахелой

Министърът на туризма Николина Ангелкова и екипът й бяха посрещнати от кмета на Община Поморие Иван Алексиев и заместник – кмета Илия Джингов. Делегацията посети града ни, инициирайки работна среща с местната власт и представители на туристическия бранш от Поморие и Ахелой.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Делегатите се запознаха със спецификата на туризма в региона и обсъдиха резултатите и проблемите на тазгодишния летен сезон.

Недостигът на опитни и квалифицирани кадри се очерта като една от основните спънки при предлагането на конкурентен туристически продукт. Във връзка с това бяха направени предложения за създаване на социални програми за обучение с ефективното участие на практици от бранша.

На срещата бе поставен и въпросът за концесиите на плажовете и тяхното стопанисване, както и възможностите за увеличаване правомощията на общините, с оглед по-бързо и адекватно регулиране и контрол по места. Министър Ангелкова информира, че от следващата година концесиите следва да преминат към Министерството на туризма, като вече е създадена междуведомствена работна група за целта.

Облекчаването на визовия режим за Турция, регулирането на допустимия шум, ефективното спазване на наложените норми, премахването на временните обекти и извозването на хранителните отпадъци също бяха сред засегнатите теми по време на посещението.

Особено внимание бе отделено на визията за развитие и удължаване на туристическия сезон. Министърът обяви, че част от бъдещите инициативи е програма за чартърни полети, чието финансиране е държавна помощ и очаква одобрението от Европейската комисия. Стъпка в тази посока е и вписването на Поморие в една от дестинациите, включени в маршрута „Морските крепости на България“, разработен от Министерството на туризма. Целта е да бъде привлечено още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с разходка из миналото на града.

Министър Ангелкова увери присъстващите, че ще сведе на вниманието на ресорните министерства възникналите по време на срещата проблеми и предложения. „Развитието на туризма зависи от доброто партньорство на централната и местната власт и с общи усилия и национално отговорно отношение ще работим по дългосрочната стратегия за развитие на туризма” каза още тя.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук