11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Министър Димитър Греков откри паметна плоча в Бургас, засади и дръвче

120 години от създаването на Регионалната служба по горите бяха отбелязани днес. С инициативата се постави и началото на националните тържества, посветени на Седмицата на гората, която се отбелязва през първата пълна седмица на април. Днес специалистите по горите празнуват още две годишнини – 135 години „Горска служба в България” и „105 години Съюз на лесовъдите”.РУГ паметна плоча

„Регионалната горска служба е създадена през далечната 1894 година със само четирима служители. В обхвата й влизат над 340 хиляди хектара горски територии. Преобладаващата част 61 % са държавни. Значителна част са общински горски територии – 32 %, като останалите са собственост на физически и юридически лица, на МОСВ , на религиозни организации”, каза по време на церемонията, директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас инж. Митко Митев.

Паметна плоча РУГ

„Приветствам идеята да се съберат тези три годишнини в един паметен знак , защото историята на РДГ  Бургас е част от едно велико дело, започнало преди 135 години със създаването на Централната горска служба. Вече 105 съюза на лесовъдите в България е обществен гарант за защитата на националните интереси, при осъществяването на горската политика. С чувство на дълг към поколенията и с цената на огромни усилия, с труд и професионален опит лесовъдите на България десетилетия наред пишат своята история”, каза и министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Заедно с Митев той откри паметна плоча, посвестена на трите годишнини, която е монтирана на входа на сградата. Последва церемония по засаждането на дръвче в двора на местната горска служба.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук