7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Министър Димов: Къмпингуването трябва да се регламентира

В Закона за туризма трябва да бъде регламентирано къмпингуването и да има правила, които да се спазват. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се включи в почистването на плажа Корал като част от кампанията „Да изчистим България заедно“.

Министърът извади три чувала пластмаса от няколко квадратни метра на Корал. “Няма как да си любител на природата и да замърсяваш така.  Истинското опазване на околната среда започва от главата и сърцето”, каза Нено Димов. В района при плажа имаше видими следи от палатки и замърсяване на метри от морския бряг, а мястото беше превърнато в нерегламентирано сметище.

dimov_koral3„Опазването на околната среда означава да няма безразборно изхвърляне на боклуци и това трябва да бъде уредено законово. За да се научим как да мислим по-природосъобразно, трябва да знаем какво казва законът – какво може и какво не може. Това изхвърляне на отпадъци на плажа от къмпингуващи определено трябва да бъде забранено”, категоричен беше министърът. Той е убеден, че когато има регламент, ще може да се налагат и безусловни санкции.

dimov_koral1Статистиката от събраните отпадъци по време на кампанията на БТВ по години сочи, че те намаляват. През 2013 г. са събрани и депонирани около 26 000 т, а през миналата – под 5000 т. Това показва устойчивост и е част от образователната акция на БТВ, посочи минвистърът. МОСВ традиционно подкрепя кампанията, като отваря депата за отпадъци за депониране без такси за общините в дните на кампанията.

 

dimov_koral2Около 150 служители от централната администрация на МОСВ, РИОСВ – София, ИАОС и ПУДООС бяха част от големия отбор на „Да изчистим България заедно“ и почистиха Ловния парк в София. В акцията се включиха и зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков. За часове бяха събрани около 1 тон отпадъци, които ще бъдат транспортирани с камиони на ПУДООС до завода за боклук. При почистването доброволците се натъкнаха на различни находки – тротинетка, кантар, матраци и автомобилни гуми, но най-много бяха фасовете около беседките и пейките.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук