11 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Калфин: Готови сме да създадем схема за нуждите на туристическия бранш

Готови сме да създадем специална схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за нуждите на туристическия бранш, заяви късно снощи в Бургас вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той откри дискусия, посветена на възможностите, които Европейския социален фонд предоставя за стимулиране на туристическия бранш у нас, чрез ОП РЧР.

„Мерките в сферата на заетостта по ОП РЧР трябва да ангажират финансов ресурс както на държавата, така и на работодателите. По този начин ще можем да създадем трайна заетост, а не просто да похарчим определена сума публични средства“, подчерта вицепремиерът. Той допълни, че основната цел на МТСП при изработването на програми с европейски средства е прилагането на нови инструменти с висока ефективност.

Министър Калфин увери, че Министерство на труда и социалната политика е готово да помогне на работодателите от туристическия сектор да намерят подходящи кадри за работа. „Усилията ни са насочени към обучението на кадри, от които бизнесът има нужда. За това и приоритет за нас е развитието на професионалното обучение“, поясни вицепремиерът. Той допълни, че в мерките за заетост приоритетно се включват хора от най-уязвимите групи на пазара на труда: младежи, хора в предпенсионна възраст и такива с увреждания.

„Потенциал за кадри в туристическия бранш може да търсим измежду тези 80-100 хиляди българи, които всяка година са заети със сезонна работа в Гърция, основно в туризма и селското стопанство“, посочи министър Калфин. Той допълни, че държавата и бизнесът трябва да направят така, че да се създадат условия за работа, които да привличат тези хора и те да предпочетат да останат да работят в България. „Факт е, че заплащането на труда е сред основните фактори, с които можем за да постигнем това“, уточни вицепремиерът.

Той подчерта, че дискусии като днешната са изключително важни, за да се чуят нуждите на бизнеса. „Надявам се заедно да успеем да моделираме такива мерки, които от една страна ще бъдат от полза за вас, а от друга да се гарантира, че публичните средства ще бъдат изразходвани ефективно“, подчерта министър Калфин.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук