17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Министър Тотю Младенов: Предстои реформа в пенсионната система

 

Започва реформа в пенсионната система, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В началото на следващата година тръгва обществен дебат за това как ще се структурира пенсионната реформа. Вече има обособени работни групи, които са навлезли дълбоко в проблематиката на пенсионния модел  и според министър Младенов сега е момента да се върне изгубеното доверие на хората от третата възраст.

Министър Тотю Младенов допълни още, че въпросителните около пенсионната система са много, защото тя реално показва състоянието на една страна като икономика и социална сфера. В момента 11 % от Брутния вътрешен продукт на България се отделя за пенсии.  Населението застарява и ако не се вземат адекватни мерки, страната ни ще бъде изправена пред сериозен демографски проблем. Министър Младенов съобщи, че са спрени няколко неефективни програми като „Пенсионери на море“. От там са спестени 2,5 милиона лева, като с тези пари са разкрити 139 социални трапезарии.

Министър Тотю Младенов каза в заключение, че към ноември заетостта е 8,66 %, като спрямо октомври повишението на безработицата е с 0,43%. Очакваната към декември безработицата у нас е 9,3 %. Според министъра това е така защото продължава тенденцията в несъответствието между търсене и предлагане на работна сила. Към днешна дата има близо 4 000 незаети работни места, предложени от бизнеса.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук