11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Минчо Минчев връчи лауреатската награда на инструментален конкурс в Приморско

Световноизвестният български цигулар проф. Минчо Минчев закри третото издание на конкурса „Виртуози на народните инструменти” и връчи лауреатската награда. Престижното издание на конкурса се проведе в Приморско. В него взеха участие над 30 музикални изпълнители от цялата страна.

 

108.Конкурсът, организиран от музиканта Стойко Стойков, се провежда за трета поредна година под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов. Главният секретар на Община Приморско Мария Георгиева даде старт на музикалната надпревара, в която талантливи изпълнители от всякаква възраст демонстрираха майсторството си на гайда, гъдулка, кавал и тамбура.

 

108.Напук на лошото време, връхлетяло морската община, инструменталистите показаха силен дух и не се отказаха да проявят своята дарба. Деветчленното жури с председател Петър Аркалиев – заместник директор на НУФИ „Филип Кутев” в Котел стриктно изслуша всеки един от изпълнителите.

 

Лауреат на конкурса стана 48-годишният Васил Денев от Варна, на който наградата бе връчена лично от маестро Минчо Минчев. След много оспорвана надпревара на първо място в първа възрастова група до 18 год. с гайда се класира 15-годишният Ивайло Стойчев от Котел. След него се нареди Дамян Йорданов – кавал, на 17 години от Варна. Третото място зае 16-годишният Петър Петров с гъдулка.

 

Във втора възрастова група над 18 год. на първо място с кавал се класира Стоян Александров, на 63 год. от Шумен. Явор Бобев на 22 год. от Пловдив зае втората позиция с гайда, а 18-годишният Теодор Докторов от Варна се класира на трето място с кавал.

 

С атрактивен концерт в програмата на конкурса се включиха и местните ДТС „Приморче” с художествен ръководител Мария Върбанова, Вокален секстет „Приморско” с ръководител Христо Йорданов и „Магията на Странджа”, ръководена от известната народна певица Златка Ставрева.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук