16.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Мирослав Моновски нарежда в БСУ „Японските акации на Бургас”

Известният художник Мирослав Моновски пристига в Бургас, за да нареди своята втора самостоятелна изложба по морето.

Този път картините му са обединени от общата тема „Японските акации на Бургас”. Събитието, което е включено в културния календар на Община Бургас за Никулденските празници, е с благотворителен характер.

Трогнат от историята на 19-годишната Таня Гръкова, авторът е решил да дари всички събрани пари от продажбата на картините си за лечението на младото момиче. На 11 февруари бургазлийката, страдаща от церебрална парализа, трябва да се подложи на операция в чужбина.

Това е втората самостоятелна изложба, която Мирослав Моновски прави в Бургас. Макар да е роден на стотици киломентри от брега, художникът има сантимент към града. Както самият той казва: „Тук са едни от най-добрите ми приятели, едни от най-добрите хора, които познавам, а Бургас е един от най-хубавите ни градове.” Феновете на автора по морето се увеличиха многократно, след като през март месец той нареди изложба от портрети на известни и не толкова известни бургазлийки.

Сега Моновски е избрал център на картнините му да бъдат акациите в Бургас. Дърветата, които много от местните хора, забързани в сивото си ежедневие, дори не забелязват, са впечатлили художникът. „Когато дойдох в Бургас, видях красиви дървета, които подрязваха. Попитах една лесовъдка за тях и тя ми обясни, че това са японски акации. Стори ми се много поетично и реших да посветя изложбата си на тях.”, обяснява творецът.

За за подготви картините си от цикъла „Японските акации на Бургас” Мирослав Моновски е отказал покани от Виена, Италия, Холандия и САЩ.

Изложбата ще бъде открита на 3 декември от 18:00 ч. в Атриума на Бургаския свободен университет. Събитието се организира със съдействието на висшето учебно заведение и информационен сайт „Бургаски репортер”.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук