12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Мистерия! Гора изчезна край село Прилеп

Незаконна сеч в района на сунгурларското село Прилеп. Над 20 декара дъбова гора е отишла за горене след решение на кметската съпруга, Джансу. Случаят беше оповестен от Регионалната дирекция по горите пред медиите днес.

Договорът за почистването на терена, който се води общинска земеделска земя от над 25 години, е от 8 март тази година. Сключен е между съпругата на кмета на село Прилеп и частна фирма, която се наела да разчисти терена. Според непълния пакет документи, на мястото трябвало да бъде направена черешова градина.

Липсват обаче книжата, с които се разрешава сечта. Според горските, върху така наречената земеделска земя всъщност има дъбова гора. От РДГ – Бургас не успяха да дадат отговор на въпроса къде се намира дървесината. Проверка на скандалния терен е направена след получен сигнал, препратен до горските служители от спешния 112. Установена е огромна сеч с открити над 100 дънера, голяма част от които с диаметър между 80 см и 1 метър.

Според шефа на РДГ – Бургас Румен Желев, теренът е със статут на земеделска земя от много години. Липсата на обработка обаче довела до замозалесяване. Желев е категоричен, че без оценка на компетентен орган за намиращото се върху терена преди сечта и последвалите действия по отрязване на дъбовете, случаят може да бъде определен като незаконна сеч.

В подобни случаи дирекцията по горите с сблъсква с правен хаос, от които се възползват не само в Сунгурларе, но и в много от общините в региона. РДГ – Бургас може да наложи санкции за неправомерното изсичане до 5 000 лева по Закона за горите и за това съставя съответния акт. Ако теренът обаче е общински, както при случая в село Прилеп, единствено община Сунгурларе, тоест собственика на терена, може да санкционира нарушителя.

Така, ако нарушение наистина има, кметът на Сунгурларе би следвало да наложи глоба на управляваната от него община. Според Румен Желев, случая не е единичен. Подобни сечи се извършват в общините Созопол, Средец, Малко Търново. Предстоят проверки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук