20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Митрадеванда Свами остава под стража. Чаткал много във Фейса

Гражданинът на Руската федерация Митрадеванда Парамахаса Свами ще остане задържан под стража за обезпечаване на производството по екстрадиция и неговото окончателно приключване. Днес състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определението на окръжните съдии, с което на Свами е отказана промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

По време на съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура настоя за потвърждаване на задържането като правилно и законосъобразно и за отхвърляне на жалбата на руския гражданин. Защитата пледира за „домашен арест“ като  се мотивира с представени писмени доказателства, че 41-годишният мъж не се е укривал, пребивава законно в България и извършва търговска дейност, финансово обезпечен е и има настоящ адрес в гр. Бургас.

Самият Митрадеванда Свами заяви пред съда, че искането за екстрадиция е по политически причини, защото бил много активен в социалните мрежи и това е начин властта да се разправи с него. Въззивният състав не намери основания за промяна на мярката за неотклонение, като в определението си посочва, че напълно споделя изводите на първата инстанция

Пресцентърът на Апелативен съд – Бургас припомня, че Митрадеванда Свами се издирва от съдебните власти на Руската Федерация,  за да бъде съден за убийство.  Престъплението има свой аналог в българското наказателно право чл.116 ал.1 т.5 и т.9 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

В искането за временно задържане под стража на руския гражданин се посочва, че са налице данни за извършени и други престъпления от лицето, а именно-сексуално насилие и мъчения над деца. Както и, че лицето е лидер на криминална група, създадена с цел набиране на жени от Русия, Украйна и Белрус през Интернет. Момичетата са принуждавани да прекратят всякакви контакти с техните близки, да имат сексуални отношения с лицето, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико. Същият е заподзрян и за убийството на непълнолетно момче, което е безследно изчезнало от 17.03.2016г., както и за мъчения и насилствени сексуални действия срещу други лица.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук