13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Митрополит Гавраиил ще лети с Благодатния огън

Ловченският митрополит Гавраиил ще донесе Благодатния огън в България през тази година. Това ще се случи с правителствения самолет днес, като владиката ще бъде придружен от още трима духовници. Огънят от църквата на Божи гроб в Йерусалим ще бъде донесен в София около 20.00 часа. Оттам ще бъде разнесен от свещеници из страната.

Той ще бъде донесен в специални ветроустоичиви фенери, доставени от Русия с помощта на посланика ни в Москва, Бойко Коцев. Вероятно огънят ще бъде пренесен до Бургас също със самолет около 23.30 часа тазо нощ.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.

Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук