13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Михаил Копанов и Диан Зайков: Бяхме на косъм от победата

Михаил Копанов и Диан Зайков оцеляха след жестока буря в Северния Атлантик и инцидент с яхтата „Фурия“. Двамата бяха спасени от канадски кораб час и половина след подадения SOS сигнал, но „Фурия“ потъна малко след това, вследствие на получените повреди и многото вода, влязла в трюма.

Ветроходците ни благодарят на всички свои приятели и спонсори, помогнали за участието им състезанието OSTAR/ТWOSTAR, което се провежда веднъж на 4 години. Български екипаж не беше се включвал в него от 90-те години на миналия век.

Днес Михаил и Диан срещнаха с кмета Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков, за да разкажат за своите премеждия. Случилото се много напомня на филма „Перфектна буря“, който е сниман в същия район, където потъна „Фурия“.

„За нас вие сте победители – добре дошли у дома“, казаха кметът и областният управител.

След първата седмица на състезанието българската яхта леко изоставаше, но после „хвана“ най-подходящия курс и вятър, умело водена от бургаските ветроходци. В деня преди инцидента „Фурия“ беше поела водачеството не само в своя клас ТWOSTAR, а и в генералното класиране. Въпреки че в тракинг системата се виждаше как пред тях е изключително бързата Vento di Sardegna със скипер Андреа Мура от клас OSTAR, при изчислението на специалните коефиценти, свързани с размера и различните допълнителни екстри на яхтите, излизаше, че дори да финишират три дни след италианеца, бургазлиите щяха да са първи в генералното класиране. Всичко това, при условие, че „Фурия“ бе една от малкото яхти без автопилот. Това означава, че единият от екипажа постоянно е трябвало да води управлението, докато другият се занимава с платната, такелажа и всичко останало. При яхтите с автопилот екипажът може да си открадне малко повече почивка.

За съжаление, тогава ги сполетява мега бурята, която повреди или потопи много от участниците. 22 яхти потеглиха от Великобритания. В момента към финала кретат само 6.

Мишо и Диан разказаха как са направили всичко възможно да спасят „Фурия“. Включили са трите налични помпи и са ги обслужвали постоянно, като едновременно с това са опитвали да управляват, за да излязат от най-засегнатия от бурята район. Огромните вълни, 12-15 метра, обаче, правят ситуацията животозастрашаваща.

„Щастливи сме, че сме живи и при семействата си, няма да се откажем да плаваме“, заявиха твърдо двамата ни ветроходци.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук