12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Младежкото СДС: Следим внасянето на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти

Министерството на образованието и науката предвижда  отново да предложи на Министерски съвет решение за разглеждане от Народното събрание на изменения  в Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Промените, които ще позволят и на задочниците да кандидатстват за кредит, гарантиран от държавата, трябва да бъдат внесени тази година. Това става ясно от отговора на министъра на образованието на въпрос на народния представител от Реформаторския блок Костадин Марков. Очаква се подготовката за внасяне на измененията и допълненията в ЗКСД  да приключи до месец юни, след обсъждане на предложенията с всички заинтересувани среди.

„Благодарeние на усилията на Костадин Марков  нашата обща кауза може да бъде доведена до успешен завършек. МСДС е от първите организации, които се борят за промяна на този закон и подкрепят задочниците. Затова ще проследим как ще бъдат формулирани допълненията и дали ще бъдат внесени в срок. Те са важна стъпка, защото чрез тях ще се увеличи  делът на завършилите висшисти и ще се намали недостигът  на квалифицирани кадри, от който страда икономиката ни”, заяви младежкият лидер на СДС  Дончо Златев.

Опит за приемане на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти е правен и преди, но заради предсрочното прекратяване на мандатите на 41-вото и 42-рото НС, те не бяха приети.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук