18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Младеж от Поморие отива в затвора. Опитал да плати с фалшиви пари

Апелативен съд Бургас отмени присъдата на Окръжен съд Бургас, с която Коста Михайлов е признат за невиновен по повдигнатото му обвинение за престъпление против паричната система. Въззивният съд призна подсъдимия за виновен в това, че на 08.02.2014 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Поморие, прокарал в обращение подправени парични знаци, за които знаел, че са подправени.

съд бургас

В заведение за бърза закуска той закупил баничка с банкнота с номинал от 10 лв., като знаел, че е подправена. В аптека закупил шампоан с друга банкнота от 10 лв., за която знаел, че е подправена. Във втора аптека направил опит да закупи пакетче мокри кърпички с банкнота с номинал 10 лв., като знаел, че тя е подправена. Деянието е останало във фазата на опита, поради независещи от дееца причини – свидетелка – служителка в аптеката, е разпознала, че банкнотата е неистинска и сигнализирала органите на реда.

Апелативен съд Бургас осъди Михайлов на 6 месеца лишаване от свобода при строг режим. Съдът приведе в изпълнение наказание 3 месеца лишаване от свобода, наложено му от Районен съд Бургас с присъда от 2013 г. за лъжесвидетелстване. То също трябва да бъде изтърпяно при строг режим. Постановено е предметът на престъплението да бъде отнет в полза на държавата и да се унищожи след влизане на присъдата в сила. Тя подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Въззивното дело пред Апелативен съд Бургас е образувано по протест на Окръжна прокуратура Бургас. Представителят на Апелативна прокуратура Бургас заяви в съдебната зала днес, че обект на посегателство е паричната система на държавата. Според прокурора в настоящия казус не е налице хипотезата на чл. 9 ал. 2 от Наказателния кодекс, тъй като случаят не е малозначителен, нито обществената му опасност е явно незначителна, нито има значение незначителният размер на получената от подсъдимия облага. Деянието е извършено в изпитателния срок, получен от Михайлов при условно осъждане през 2013 г., което показва висока степен на обществена опасност на личността му.

Защитникът на подсъдимия помоли съда да следва не буквата, а духа на закона и да обърне внимание, че подзащитният му е съдействал на разследването и е съумял да събере непосилната за него сума от 20 лв., за да възстанови причинената щета. Той признава, че е извършил деянието, но обществената опасност от него е била незначителна. Пълномощникът акцентира, че младежът е израснал без родители, в социален дом и се е опазил, да не извършва престъпления. Предвид това адвокатът помоли наказанието на Михайлов да бъде съобразено с нормите за индивидуална превенция в конкретния случай и той да не го търпи ефективно.

Михайлов също помоли за по-леко наказание, като обясни, че желае да поправи грешките си като работи. След като обсъди направените в прокурорския протест искания и изслуша доводите на страните, Апелативен съд Бургас намери за неправилен извода на първата инстанция за малозначителност на извършеното от Михайлов деяние и постанови нова осъдителна присъда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук