11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Млад мъж, обвинен в убийството на дядо си, остава за постоянно в ареста

25-годишният Марио Михайлов, разследван за убийството на дядо си, ще остане задържан под стража. Състав на Апелативен съд – Бургас потвърди определението на Окръжен съд -Ямбол , който наложи на Михайлов мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Марио Михайлов е привлечен като обвиняем, за това че на 20.09.2016 г., около 20.00 ч. – 21.00 часа в къща, на ул. Шипка №2 в с. Люлин, община Стралджа, действайки в съучастие в качеството на съизвършител със Станислав Василев, по особено мъчителен за убития и с особена жестокост, умишлено е умъртвил чрез удушаване 75- годишния Васил Петков. Престъплението е по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.  На 10.11.2016 г. Михайлов е задържан за 72 часа, след което Окръжен съд – Ямбол е определил най-тежката мярка за процесуална принуда.

По досъдебното производство са проведени множество процесуално-следствени действия. От данните по делото става ясно, че Станислав Василев и Марио Михайлов са пребивавали в дома на пострадалия Васил Петков в с. Люлин по време на извършване на деянието, възникнал е конфликт при който пострадалия е бил убит.  В съдебната зала беше обсъден разпит на свидетел, който е потвърдил наличие на финансов мотив за извършване на престъплението от страна на внука. Държавният обвинител се позова и нанамерени ДНК следи от обвиняемия върху запалка и върху гърба на куртката, с която е бил облечен убитият възрастен мъж. Михайлов е с две присъди за грабеж и за престъпления, извършени по общоопасен начин или с общоопасни средства. За престъплението по чл. 116, ал. 1 от НК законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Прокуратурата поиска мярката за неотклонение да бъде потвърдена.

Защитата отхвърли тезата намерените ДНК следи да обосновават предположение, че Михайлов е извършил убийството. Адвокатът поиска парична гаранция за клиента си с мотива, че той не се е крил от органите на реда и е съдействал на разследващите по време на следствения експеримент.

Марио Михайлов помоли съдебния да бъде пуснат под парична гаранция, за да се грижи за психично болната си майка.

 След като разгледа подадената жалба, обсъди доводите на обвинението и защитата и се запозна с материалите по делото съдът намери определението на ЯОС за правилно и законосъобразно, а жалбата за неоснователна. Въззивната инстанция напълно споделя изводите на ямоблоските магистрати, че са налице предпоставките за взимане на най-тежката мярка за неотклонение – обосновавано предположение, че лицето е извършило престъплението и наред това реална опасност да извърши ново престъпление или да се укрие.

 Тежестта на наказанието е възможен мотив за опит за бягство от правосъдие, е становището на състава. Твърденията на обвиняемия, че майка му се нуждае от неговите грижи поради психично заболяване не са подкрепени с доказателства, пише в определението на Апелативен съд – Бургас.

Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук