18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Многохиляден протест в Скопие, атакуваха президента с яйца и камъни /ВИДЕО/

Протестиращи атакуваха приемната на президента в Скопие с яйца и камъни. Хората настояват той да подаде оставка. Гневни македонци пробиха и кордон на охраняващата ги полиция. Същевременно председателят на разпуснатия по-рано този месец парламент Трайко Веляновски заяви, че няма как събранието да бъде свикано отново, за започване на процедура по импийчмънт.

За втори ден в Скопие граждани излязоха на протест срещу действията на президента Георге Иванов. Протестите под надслов „Няма истина, няма мир“ пред сградите на Специалната прокуратура и парламента по-рано започнаха мирно, пишат македонските медии.

Иванов вчера съобщи решението си да прекрати всичките разследвания срещу политици в страната, която от 1 година насам се намира в криза на представителството. Днес излезе и пълният списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и тези срещу опозицията.

Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот.

Демонстрациите са свързани с опозиционния СДСМ и лидера му Зоран Заев, който присъстваше на вчерашните акции.

Днес отново има и контрапротест, който се провежда пред централата на социалдемократите. Там няколко хиляди души също са недоволни от решението на Иванов, защото с него той спря и процеса срещу Заев.

По-рано СДСМ внесе искане за започване на процедура по импийчмънт на Иванов във вече разпуснатия заради изборите парламент, като партията се опитва да събере подкрепа за това и от другите досега представени парламентарни сили. Впоследствие председателя на парламента Трайко Веляновски заяви, че не може събранието да бъде свикано отново, след като е разпуснато.

„Веляновски лъже. Той може и трябва да свика събранието, за да се потърси отговорност на Георге Иванов… Трайко Веляновски не може да спаси криминалната банда на Груевски“, отговориха в своя позиция от СДСМ.

„Твърдо вярвам, че решението, което взимам е в интерес на държавата и нацията, нейната стабилност и независимост. С една дума да се сложи край на агонията на Република Македония“, обоснова вчера решението си македонският президент и добави, че указът влиза в сила от днес. Според него „кризата е в услуга на чужди интереси, които искат да постигнат своята цел през политическите лидери и техните симпатизанти“.

Георге Иванов смята, че всичко, случило се до момента, е довело до невиждано политическо компрометиране, взаимно унищожаване, безкраен реваншизъм, омраза и лична конфронтация.

„Вижте какво стана с нашите политици и от властта, и от опозицията. Нещата отидоха твърде далеч. И едните, и другите са готови да използват всички възможни средства, за да не загубят на следващите избори, защото не знаят другата страна докъде ще стигне в личната саморазправа, реваншизъм, омраза и ксенофобия“, категоричен е Иванов.

епублика Македония от началото на миналата година изпадна в тежка политическа криза, поради която се наложи и посредничеството на чужди дипломати и на еврокомисаря по разширяване на ЕС Йоханес Хан. Зоран Заев обвини правителството на Никола Груевски в масово подслушване на над 20 000 души, извършване на тежки корупционни практики, натиск върху съдебната система и контрол над медиите.

От своя страна Груевски обвини Заев във връзки с чужди служби и опит да бъде свалено легитимното правителство и то да бъде сменено по насилствен начин. През лятото на 2015 година четирите парламентарно представени партии – ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА – постигнаха споразумение за съставяне на служебно правителство, на Специална прокуратура и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Миналата седмица парламентът в Скопие се саморазпусна и на 15-ти се очаква председателят на Народното събрание Трайко Веляновски да подпише указ за насрочване на 5-ти юни на изборите за нов парламент.

Зоран Заев и неговите коалиционни партньори обявиха бойкот на изборите и призоваха за „граждански фронт“. Според тях в страната няма условия за провеждане на свободни и честни избори.

Източник: БГНЕС

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук