14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Много, но бедни туристи в Слънчев бряг. Хотелиерите не отчитат печалби

Много, но бедни туристи. Така определят сезонът в Слънчев бряг хотелиерите. Те отчитат ръст от 10% на туристите, но не повече от 1-2% ръст на приходите. „Сезонът беше силен, толкова много туристи отдавна  не е имало в Слънчев бряг, но те бяха неплатежоспособни.

на снимката: Георги Николчев- „Съюз на собствениците“ в Слънчев бряг

Това изключително зле се отрази, както на заведенията, които са извън хотелската част, така и на магазините в курорта. Покрай рецесията туристът все повече си определя една сума, с която да разполага за почивката и трудно излиза извън нея, докато преди 10 години сумата на глава на човек беше много по-висока от сега. Реализиран е ръст на туристите, но не и на печалбите. Приходите са съвсем малко по-високи от миналото лято. Ние се превръщаме в една дестинация на ниско платежоспособния турист и една от причините е липса на единна държавна политика в сектора.”, заяви Георги Николчев от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Според него е крайно време държавата да направи една сериозна стратегия, сериозна политика в туризма, за да можем да печелим както Хърватия например. „Трябва да се промени рекламната политика и инфраструктурата на туристическите дестинации. Богатият турист търси една хубава база, каквато ние имаме, една услуга , която ние вече подобряваме, но всичко това, което е около базата- тези „бар- кроул”, които се правят, тези сергии, които са навсякъде отблъскват богатият турист. Ние се превърнахме  в една „Къпъла черши” , където се продават стоки, които са със съмнително качество и произход. Освен това богатият турист не иска да почива на едно място с тези, които работят за него”.

Иначе това лято туристическият пазар показва ръст на туристите от Русия и Беларус и задържане на пазара от Германия и Англия. Забелязва се леко раздвижване на скандинавския пазар, който се загуби през последните 10 години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук