18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Можем да отидем на круиз… за 600 евро

За около 500 и 600 евро може да отидем на круиз през лятото. Цената е едноседмична почивка за човек във вътрешна каюта. Това съобщи за „Монитор“ Илиян Иванов от Българско круиз общество. В стойността за почивката влиза както храната и нощувките, така и забавления в стил „Бродуей“, и грижа за децата в клубове. Освен това се спестяват пари за дискотеки, барове, пари за такси. 

Така ваканция на кораб може да излезе доста по-евтино, отколкото традиционната почивка на суша, коментира още Иванов. По думите му това се потвърждава и от официалните данни на Международната организация на туризма. За последните години се отчита ръст от 20 на сто в популярността на почивките по вода пред обичайните ваканции на сушата. „Девет от 10 човека веднъж отишли на круиз стават лоялни на този вид ваканция“, коментира експертът.
Най-ниски са цените от ноември до февруари. Тогава може да се резервира и почивка за 300 евро на човек за седмица. По-ниски са и цените през април – май и септември – октомври, периоди които също са извън силния летен сезон. Именно тогава пътуват много българи, обяснява Иванов. Една от най-търсените дестинации е Средиземно море, често се избират и пътувания до Балтийските столици и до Норвежките фиорди. Канарските острови са предпочитани през зимата, както и в пролетните месеци, защото на север е още много студено.

Според Иванов всяка година около 10 хил. нашенци избират ваканция в открито море. Очакванията на бранша са тази година да има поне 10% ръст на круизните туристи. Специалистът твърди, че в последните години се отчита нарастването в такива граници.

Около 6 месеца преди датата на отплаване се резервират местата, сочи световният опит. По-ранното планиране винаги е по-добро, защото почивките по вода са свързани и с покупка на самолетни билети, което влияе сериозно върху общия бюджет на почивката. Експертите съветват да се следят промоциите и периодите, в които цените по-ниски, така може да резервират каюти от по-висок клас на много по-ниска цена от стандартната.
Въпреки че на родните пристанище акостират доста круизни кораби, в последните две години няма възможност българи да се качат на тях. Дали това да е разрешено или не зависи както от политическата сигурност, така и от пазарното търсене, обяснява Иванов. И допълва, че не изключва в следващите години да се върне правото туристи да се качват на круиз от пристанище в Бургас.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук