13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Можем да строим в Арабския свят. Да се рекламираме, също

Бизнес форумът Новата икономика на България – пътят на Изток събра представители на близо десет страни по време на третото си издание, което се провежда в Бургас. Изграждането на търговски взаимоотношения между фирмите от региона и гостуващите чуждестранни инвеститори е сред основните цели на събитието. И тази година форумът ще протече в няколко основни тематични панела. 

По време на откриването бяха представени възможностите за развитие на областта и нейните общини в леката промишленост, транспорт и логистика, селско стопанство, туризъм и др. Облекчени данъчни процедури и намаляване на административната тежест за бизнеса са част от мерките, с които страната ни ще се стреми към бърз икономически растеж, каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на откриването.

„Видяхме интересни проекти във всички сфери на икономиката през предишните две издания. Не видяхме обаче представители на Запада. Срещата ни днес е важна, защото се случва във време на рискове за предприемачите в региона. Само с обединение ще постигнем растеж. Обединените усилия на общини, държава и бизнес ще дадат отговор на тези предизвикателства”, каза от своя страна бившият областен управител на Бургас, Павел Маринов, който и основател на идеяата за провеждането на форума.

На събитието присъстват представители на Беларус, Унгария, България, Турция, Русия, Судан, Палестина. Очаква се до края на днешния ден да бъдат подписани няколко споразумения за сътрудничество. През миналата година например бе списано такова за строеж на жп линия между Бургас и Къркларели, Република  Турция. Споразумение за сътрудничество имаше и по идеяата за изграждане на терминал за товари при Малко Търново.

„Логично е форумът на да се провежда именно в Бургас. Регионът разполага с голям потенциал заради наличието на транспортни коридори, пристанище, летище. Инвестициите за изграждане на нови транспортни връзки също спомага за привлекателността на региона за бизнеса. Бургас наситина имаме нужда от подобно събитие”, каза областният управител на Област Бургас, Вълчо Чолаков.

Посланикът на Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Мохамед ал-Мадбух пък заяви: „Сърдечно благодаря за тази покана. Радостен съм, че имаме възможност да се запознаем с местния бизнес в дълбочина, благодарение на този форум. Нашето желание е да имаме още по-активна комуникация между България и Палестина, което несъмнено ще доведе до по-успешно спомагане и развитие на бизнеса. България винаги е била добър приятел и партньор на Палестина. Познаваме добре българските строителни фимри, българското кисело мляко, бялото саламурено сирене. Нещастието, което сполетя страната ни /бел. ред. Военните действия в Арабския свят/ може би ще дадат възможност за българските строителни фирми да стъпят на нови пазари. Туризмът също свързва България и Палестина. Милиони долари могат да потекат към българските курорти. Страната обаче трябва да се рекламира в Арабския свят. Ние сме отворени за всякакъв вид взаимоотношения.”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук