21 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Мораториумът за забрана на строителството по Черноморието не защитава зони като Карадере

„С приемането на мораториума за забрана на строителството в държавните имоти по Черноморското крайбрежие от 11 юли 2013 г. се дава гратисен период, за да се случат всички безобразия от управлението на Тройната коалиция, за които времето не е стигнало. Ние и обществото трябва да спрем това”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на парламентарния контрол днес.   

ТИвелина Василева ГЕРБя отправи въпрос към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова какво е предприело МОСВ в изпълнение на решението си за приемане на мораториума.

„Въпреки че въпросът ми е още от декември месец, с всеки изминал ден той става все по-актуален предвид това какво се случва с българското Черноморие. Приемането на мораториума бе един абсолютно популистки акт, мярка, която въобще не касае имотите – предмет на заменки и продажба от предишни правителства, извършени от Тройната Коалици, вече са частни. Такива са чувствителните зони с инвеститорски интерес като например Камчийски пясъци, Крапец, Корал, Аркутино, Силистар, Карадере и др. А това са последните оцелели девствени места, със съхранена природа, където човешкото присъствие все още не е оставило сериозен отпечатък”, заяви бургаският депутат.

Тя коментира, че с мораториума, на МОСВ бе възложено в срок от 1 година да извърши проучване и подготви предложение за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“. Изработването на предложение за обхвата и границите на Национален парк „Българско Черноморие“ да бъде на основата на широк и всеобхватен обществен дебат. Вече тече 9 месец от приемане на решението, но в обществеността липсва информация какво показало проучването и какъв дебат е воден сред обществото. Ивелина Василева заяви категоричната си позиция относно обособяването на Национален парк „Българско Черноморие”.

„Обособяването на национален парк е свързано с наличието на интегрирана компактна територия. На всички е ясно, че тя трябва да бъде изключително държавна собственост. Във връзка с парка е необходимо създаването на допълнителна структура, която по моя преценка ще включва минимум 50 човека администрация. Национален парк „Българско Черноморие няма да има, но можеше да има досега специални кадастрални карти за дюните, за които не можете да постигнете съгласие с Министерството на инвестиционното проектиране. Можеше да са издадени вече заповедите за зоните за местообитание по НАТУРА, както и да има напредък по отношение на екологичните оценки на общите устройствени планове”, заяви Ивелина Василева. Тя коментира, че вместо това се наблюдават амбиции за застрояване на Странджа и дюните в Несебър, даване на висок приоритет за строителство от страна на правителството за Карадере.

По отношение на Национален парк „Българско Черноморие” министър Михайлова обясни, че това в много отношения е трудна и необичайна задача. По думите й тя е възложена на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Срокът на изпълнение е началото на юни 2014 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук