15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Мореплавателите отплаваха за Нос Хорн с икони на Св. Никола и Св. Георги

Българската морска експедиция до нос Хор тръгна днес малко след  11 днес от кея в Поморие. Между шест и осем месеца ще отнеме на родните мореплаватели да преминат планувания маршрут, за да стигнат до морския Еверест.

Кап. Киро Киров сподели, че се качва на борда с няколко икони на Св. Николай Чудотворец, които са му подарили приятели и с надежда.

Преди да стигнат до нос Хорн, българите ще посетят по пътя си редица пристанища. Маршрутът им минава през Малта, Малага или Марбея в Испания, Канарските острови, Бразилия, Аржентина.

Дългата 14-метра туристическа яхта е оборудвана с всичко необходимо. Д-р Иван Моллов се надява екипажът да измине 19 000 морски мили без сериозни изпитания за здравето, като се шегува, че  е взел само  универсални лекарства.

Сред изпращачите беше  и съпругата на третия мореплавател Орлин Василев, Магдалена, която го изпрати с надежда и с малко страх.

„Аз много се радвам, че той тръгва там, където ще осъществи мечтата си и ще придобие много опит и аз много се радвам за това”.

„ Винаги има лек страх , страхуваме се разбира се , бихме били глупаци, ако не се страхуваме, но превъзмогваме страха си и хората ни  подкрепят, това също ни помага.”, допълни я Орлин Василев.

Мореплавателите изпрати лично кметът на Поморие, Иван Алексиев. Той им подари икона на Св. Георги. Сред подаръците бе и флагът на Поморие, който заедно с този на България, Бургас и Карлово ще се развее в крайната точка от пътуването.

До сега до Нос Хорн са стигали българските мореплаватели Николай Джамбазов и Дончо Папазов, но само до брега, защото на Нос Хорн се слиза трудно.

Очаква се тримата ентусиасти да  посрещнат 2015-година в Патагония.  Морското приключение ще може да се следи на oн-лайн .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук