19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Морската експедиция до н. Хорн тръгва до дни

Българската морска експедиция до нос Хорн трябва да тръгне до няколко дни. Идеята за сложното морско пътуване е на трима мореплаватели -помориецът кап. Кирил Кирилов, бургазлията Орлин Василев и карловецът д-р Иван Моллов. Целта им е на това емблемантично място да развеят българското знаме.

картини-Тапети-за-десктоп-Море-безплатно-фото-hh_Ni767587

Преди също е имало български експедиции, които са преминавали през тази морска точка, но не са спирали на това място, казва Орлин Василев, цитиран от Агенция „Фокус“. По думите му, експедиция с лодка до нос Хорн е мечтата на всеки мореплавател. Пътешествието на българите ще продължи няколко месеца. За това време те ще посеят и други емблематични морски места- Босфора, Дарданелите, Коринт в Гърция, Месина в Италия, Гибралтарския проток – най-южната част на Пиренейския полуостров, Магелановия проток, Канала на Бигъл, Прохода на Дрейк, Теснината на Ле Мер.

Друга идея на мореплавателите е чрез oн -лайн навигационна система пътуването им да може да бъде проследено във всяка точка на маршрута.След завръщането на екипажа ще бъде представена фотоизложба, проследяваща историческото плаване в снимки. Очаква се преди официалното тръгване на екипажа те да дадат пресконференция за начинанието.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук