21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Морските гардове искат санкции за непослушни летовници на плажа

Крайно време е да се помисли за подкрепа на водните спасители от длъжностните лица, които могат да налагат и санкции. Мнението е на специалиста по водно спасяване към Българския червен кръст – Бургас, Васил Загорчев във връзка с все по-честите случаи на скандали между туристи и морски гардове. 

спасители

„Спасителят бди за живота и здравето на хората, помага при опасност, притичва се на помощ, но той не може насила да изкара някой от водата или да го глоби. Трябва да се създаде ред, който да се спазва, трябва да има подкрепа и от друго длъжностно лице.“, смята Загорчев.

Според него такива може да са полицаи и други органи на реда. Той призна, че през туристическия сезон полицаите са твърде ангажирани, но призова да се създаде план за комуникация и съдействие, защото има нужда от такава. По неговите думи спасителите имат нужда от помощ понякога, за да изкарат хората от водата, когато е опасно.

Васил Загорчев информира, че има нормативно установена глоба в Наредба за водно-спасителната дейност и обезопасяване на водните площи, но за сега липсва воля за прилагането и. Това трябва да става от длъжностно лице, упълномощено от кмета на общината. Такъв служител, който да е в помощ на спасителите при по-буйни туристи, в Бургас няма.

ИА „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук