8.2 C
Бургас
вторник, март 19, 2024

Морски кметове настояват за надграждане на проекти от миналия програмен период

Кметове на морски общини участваха в работа среща със заместник-министър на земеделието и храните Васил Грудев, на която бяха разяснени мерките, по които могат да кандидатстват общините, по оперативните програми „Морско дело и рибарство” и Програмата за развитие на селските райони за новия програмен период – 2014-2020 г. Срещата беше по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов. Зам. министър Грудев подчерта, че по Програмата за развитието на селските райони са предвидени 625 млн. евро и целта е парите да стигнат до по-голям брой бенефициенти, като е добре общините да кандидатстват с не повече от два проекта.

nov programen period (1) Програмата стартира през месец юни и в нея са предвидени средства за проекти в няколко направления: водоснабдяване и канализация; широколентова инфраструктура и туристически мерки. Беше разяснено, че ще се финансира асфалтирането на селски пътища, които водят до общински център или до републикански път, а не междуселски път. С приоритет ще бъдат проекти във ВиК сектора, в общини, където има регистриран „висок воден стрес”, това са общини с лошо качество на водата. В списъка на попадат общини от Бургаски регион.

nov programen period (4)Кметът на Созопол Панайт Рейзи постави въпросът дали не е удачно да има надграждане на проекти, които са финансирани през миналия програмен период. Той даде пример със село Равадиново, където има подменен водопровод и канализационна система, селището ще се свърже и с новата пречиствателна станция , но за да се завърши целия т цикъл трябва да се асфалтират улиците. Зам. министър Грудев отговори, че има логика да се помисли за надграждане на проектите и за тяхната интегрираност.

Финансовият ресурс по програмата Морско дело и рибарство е 113 млн. евро. По мярка „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки” са предвидени едва 9 млн. евро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук