9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

МОСВ и МТ с мобилни екипи за контрол на пречиствателните станции

Мобилни екипи на две министерства ще извършват изненадващи проверки на пречиствателните станции в черноморските ни курорти през това лято. Информацията обяви в Равда министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с министъра на Околната среда и водите Нено Димов вече започнаха проверка на съоръженията по Южното Черноморие.

Двамата инспектираха пречиствателната станция в курортното село, която е една от най-натоварените през летните месеци. В нея се пречистват водите от Несебър и най-големия ни туристически комплекс – Слънчев бряг.  „В мобилните групи на МТ и МОСВ ще се включат и инспекторите на здравните инспекции във Варна и Бургас. Разширяваме проверките и освен за чистотата на водата ще се следи и включването на временните обекти по плажовете към канализационната мрежа“, обясни Ангелкова.

Пречиствателната станция в Равда претърпя мащабен ремонт през 2015, което увеличи двойно капацитета й.  Към момента съоръжението има възможност да пречисти води с еквивалент 220 000 жители. Основен ремонт се очаква да започне и в станцията, обслужваща Китен и Приморско. Само преди няколко месеца бившия министър на околната среда и водите подписа договора за изпълнение на обекта за 17 млн. лева.

Проблем обаче остава пречистването на водите в Синеморец, където станция все още липса. „Търсим решение, тъй като районът е много специфичен. Селото попада в границите на ПП „Странджа“, което създава допълнителни трудности при намирането на място за изграждането на пречиствателна станция“, заяви от своя страна министъра на Околната среда и водите Нено Димов.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук