13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Мощите на Кръстителя заеха третото място в класацията „Чудесата на България“

Продължава националната класация, която трябва да определи „Чудесата на България“ за 2013 година. Созополската находка – мощите на Св. Йоан Кръстител, се изкачиха до третото място в онлайн вота на инициативата. Откритието, което предизвика интереса на чужди и български археолози е събрало 6,13% от гласовете. 

Мощи на Свети Йоан Кръстител бяха открити през 2010 година на созополския остров Свети Иван от екипа на проф. Казимир Попконстантинов. Реликвата изникна по време на разкопки сред руините на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“. Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол. Сега мощите се съхраняват в созополския храм „Св. св. Кирил и Методий“ и се излагат за поклонение всяка неделя.

На второ място в класацията се нарежда златото на гетите от Омуртаговата могила в Сборяново – Свещари с 15, 10%.

264 златни накита с общо тегло 1,8 килограма, заровени край Исперих. Това беше големият удар на ръководената от ст.н.с. д-р Диана Гергова от Археологическия музей на БАН експедиция от археолози през миналата година. След 30 години работа в археологическия резерват „Сборяново“ бе открито златото на гетски владетел, закопано в недрата на т.нар. Омуртагова могила около IV век пр.н.е. Откритието стана поредната частица от пъзела, превърнал района на исперихското село Свещари в част от културно историческото наследство на света заради намиращата се там уникална тракийска гробница, поставена под защитата на ЮНЕСКО.

Към момента откритият Цари Мали град край Белчин е събрал 70,15% от гласовете, което му отрежда временното първо място. Термите на Деултум са на 6 място.

Самоковското село Белчин е добре известно с минералните си води. Но съвсем скоро ще стане още по-известно със своя уникален исторически комплекс – реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове стоели скътани късчета от древно познание и драматични събития; свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места.

Гласуването в третия етап ще продължи до 17 ноември. На 18-и ще бъде определена челната тройка на откритията на хилядолетието. Тогава ще започне финалната битка коя е находката, с която се гордеем най-много. Тя ще стане ясна в края на ноември.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук