16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Мощите на Предтеча са вече в обновената църква „Св.св Кирил и Методий”

Продължителен камбанен звън съпътстваше изнасянето на мощите на Св. Йоан Кръстител от църквата „Св. Георги“ в Созопол, където бяха съхранявани след откриването им миналото лято. Стотици жители и гости на града се включиха в литийното шествие. То бе водено от Сливенския митрополит Йоаникий, който носеше мощехранителницата със светите мощи на Предтеча високо над главата си, за да могат всички поклонници дошли на празника да ги видят. След него пое многолюдно литийно шествие с църковни хоругви и тържествени песнопения. Местните миряни се смесиха със стотици туристи, дошли от чужбина да видят чудото.

Шествието стигна до обновената църква „Св. св. Кирил и Методий“, а площада пред нея бе почернял от хора, дошли да станат свидетели на събитието.

Мощите бяха поставени в специален шкаф, който бе затворен пред митрополит Йоаникий и придружаващите го свещеници. Те отслужиха водосвет, на който присъстваха кмета на Созопол Панайот Рейзи, проф. Божидар Димитров и десетки вярващи от различни страни, дошли специално за тържествената церемония.

По- късно в църквата влязоха премиерът Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков и Ивайло Московски, придружавани от депутати и други представители на управляващата партия. Те бяха посрещнати от кмета Панайот Рейзи, а появата на премиера предизвика бурни ръкопляскания сред хората, изпълнили площада пред църквата.

Сливенският Митрополит Йоаникий нарече похвално делото за обновяването на църквата „Св. св Кирил и Методий“.“Това е велико дело, безценно благочестие и изпълнен дълг към българщината. Затова всеки, който е допринесъл за осъществяването на това богоугодно дело заслужава похвала, а името му да служи за пример“- каза още след водосвета митрополита.

Премиерът се поклони пред мощите на светеца- покровител на Созопол и заяви ,че на Созопол му отива такава църква. „Църква „Св.Св. Кирил и Методий“ в Созопол, където вече са изложени светините, е една прекрасна църква, която вечер се вижда осветена от морето. На Созопол като древен град му отива тази църква“- заяви премиерът.

На този етап за възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол правителството е отдели 695 хил. лв. през последните две години. По-голямата част от оборудването на молитвения дом също е дарение от Министерския съвет и спонсори.

Вторият етап от реновирането на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ ще продължи с изографисването на стените на храма.

 години.ioanikii.jpg

img_3841.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук