16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Мощите на Св. Йоан Кръстител повече няма да напускат Созопол

С литийно шествие бяха пренесени мощите на Св. Йоан Кръстител от църквата “Св. Георги” до  храм “Св.Св. Кирил и Методий” в Созопол.

 В шествието се включиха кметът Панайот Рейзи, проф. Божидар Димитров, почетна рота от Военноморска база “Бургас”, созополчани и гости на града.

 Денят за преместването на мощите не е избран случайно, тъй като днес е храмовия празник на църквата “Св.Св.Кирил и Методий”. Реликвите ще останат там през лятото, а зимата отново ще бъдат върнати в църквата “Св. Георги”, обясни проф. Димитров.

 Кметът Панайот Рейзи заяви, че докато той е кмет повече няма да позволи светите мощи да напускат Созопол, след като при гостуването им в Сливен беше открадната частица от тях.

 Светите мощи на Предтечата продължават да привличат поклонници, които искат да се докоснат до тях.

 За реставрацията  на църквата  в Созопол правителството  отпусна 695 хил. лв. през последните две години. По-голямата част от оборудването на молитвения дом е дарение от Министерския съвет и спонсори. Предстои изографисването на храма.

 Светите мощи на Предтечата бяха открити на 28 юли 2010г. от проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук