14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Музеят в Черноморец чака първите си посетители

Най-новият музей в Черноморец ще бъде открит официално на 23 септември, когато ще бъде представена музейната експозиция „Свети Никола“. В нея е включена археология и етнография, съобщават от община Созопол. Сградата е построена по проект „Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти“ и предлага голяма изложбена площ, както и всички помещения, необходими за съхраняване на артефактите.

Сградата е по проект, който е съобразен с културната и природна среда в курортния град и напълно се слива с самобитната визия на град Черноморец. Музейната експозиция, която вече е подредена в залите на двуетажната сграда ще бъде безплатна за посетители в продължение на 5 години. Строителството на музей в Черноморец бе една от първите си задачи,които си поставих още първата година на първия си мандат, разказва кметът на Черноморец, Добри Добрев. На следващата година бе направен проекта за сградата и дарен на града, а същинската работа започна след като община Созопол спечели европейски проект и бе осъществена една от мечтите на много черноморци – да имаме собствен музей, заяви Добри Добрев.

“Сградата е уникална и привлича интереса както на нашите хора, така и на туристите, затова и побързахме да подредим експозицията и да дадем възможност на повече хора още тези дни да го разгледат,заяви кметът на Черноморец. На входа ни посреща уредникът на музейната експозиция Дарина Чантова, която с въодушевление разказва за експонатите и тяхната историческа стойност.Заедно с кмета Добри Добрев бързат да покажат артефактите от експозицията в направление „Етнография“, която разкрива бита и културата на населението на крайбрежна Странджа. “Изключително съм благодарен на черноморци, които дариха ценни експонати и помогнаха етнографската сбирка да се попълни и да покаже най-добрите образци, заяви кметът на Черноморец.

Много от предметите са дарени от жителите на Черноморец, дарение има и от НЧ “Димо Димов“, както и от НИМ. Сбирката ше продължава да се попълва и обогатява. На първият етаж е разположена богата експозиция от археологически артефакти,които са подредени в две направления – Черноморец – Хилядолетното начало и Бургаският залив. В първото направление са експонати, които са открити по време на археологическите разкопки на крепостта Акра, когато бяха извършени в продължение на две години проучване на наземните и подводните исторически пластове.

Витрините постепенно ще се увеличават с ценни и редки артефакти, защото и в момента в местността „Червенка“ се провеждат археологически разкопки от екипа на доц.Иван Христов. Като жест към най-новия и най-младия музей в областта, а вероятно и в цялата страна, музеите от Бургас, Средец, Поморие, Несебър и Созопол предоставиха интересни и атрактивни експонати, които да допълнят експозицията и да дадат възможност на посетителите да видят богатството и всеобхватността на цивилизациите, които са населявали през вековете Бургаския залив.

Официалното откриване на музея „Св.Никола“ в Черноморец ще бъде на 23 септември, вторник от 11.30 ч. Нетърпеливите да видят най-новото бижу на Черноморец и сега ще бъдат посрещнати от музейните уредници. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук