11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Мултимедийна стая разказва за заболяването псориазис

Черна кутия с размерите на стая разказва за заболяването псориазис и последствията от него. Инсталацията ще бъде разположена на ул. „Алеко Богориди“ и „ген. Майор Лермонтов на 25-ти януари от 10.00 до 17.00 часа. Всеки влязъл в мултимедийната стая ще види двете страни на заболяването: псориазисът, когато не се лекува и как това повлиява човешкия живот и псориазисът като заболяване, което не пречи на хората да водят пълноценен социален живот, когато има лечение.

За първи път в България по подобен начин се дава гласност на социално значимо заболяване каквото е псориазисът, както и за неговите обществени и психологически аспекти. Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото.

Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на „светло“ – хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно. За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2 и артрит. Всеки ще може да промени собствените си представи и заблуди за заболяването.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук