18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Мъж получи условна присъда за подкуп на пътни полицаи

Окръжен съд Бургас наложи наказание една година лишаване от свобода на Юлиян Христов, чието изпълнение отложи с три години изпитателен срок и глоба в размер на триста лева за подкуп. Той е признат за виновен в това, че на 09.04.2015 г. около 14.05 часа в с. Тънково, общ. Несебър, Бургаска област, на паркинга на ул. “М. Дойчев“ в близост до кафе–бар “Копчето“, дал подкуп в размер на 30.00 лева на полицейски органи – двама младши автоконтрольори в сектор „Охранителна полиция“ при РУ “Полиция“- гр. Несебър към ОД МВР-Бургас, за да не извършат действие по служба, а именно да не издадат глоба с фиш за техническа неизправност на управлявания от него автомобил “Мерцедес“ С220. Според обвинителния акт управляваният от Христов автомобил е бил спрян за проверка от двамата полицейски служители, осъществявали пътен контрол, които забелязали, че габаритите не светят. В съответствие с правомощията си, полицейските служители извършили проверка на техническото състояние на колата, при която констатирали неизправност на задните стоп светлини, ляв фар на къси светлини, задни габаритни светлини и заден ляв мигач. Единият от полицаите заявил на Христов, че за установените нарушения по Закона за движение по пътищата ще му бъде съставен фиш и наложено наказание глоба. Двамата служители се оттеглили в служебния си автомобил, за да извършат справка относно евентуално издирване на автомобила и водача му. Полицаят, който стоял на предна дясна седалка, отворил прозореца, за да може подсъдимият да наблюдава съставянето на фиша и отразеното в него, но Христов не застанал до вратата, за да изчака изготвянето на документа, а през цялото време обикалял „напред-назад“. Той викал на полицаите да го пуснат, тъй като бил болен и искал да ги почерпи с нещо, като бъркал в джобовете на дрехите си. Веднага след това Христов бръкнал в джоба на якето си, протегнал ръка и пуснал през отворения прозорец на автомобила две банкноти от по 20 и 10 лева. Банкнотите паднали на пода пред предна дясна седалка в краката на полицая. Полицейските служители незабавно уведомили оперативната дежурна част за извършеното престъпление – подкуп, а Христов бил задържан и след това откаран в РУ – Несебър.

Бургаският окръжен съд допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна изцяло фактите изложени обвинителния акт и даде съгласие, събраните доказателства в досъдебното производство да бъдат ползвани при постановяване на присъдата. По този ред е постановено първоначално определеното условно наказание от 1 година и шест месеца лишаване от свобода да бъдат намалени с 1/3. Съдът му наложи и глоба в размер на 300 лева, които той трябва да заплати в полза на държавата.

В съдебната зала Христов заяви, че съжалява за грешката и помоли съда да му наложи условно наказание в размер на шест месеца и глоба от 300 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук